Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2020

Door Jelle Engelbosch, Marc Hendrickx, Björn Anseeuw op 23 februari 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Verandering
Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2020

Tegen 2020 worden rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Die maatregel is nu ook unaniem goedgekeurd in het Vlaams Parlement. “Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt voor brandveiligheid. Slechts in 43 procent van de woningen is er minstens één rookmelder geplaatst. Dat moet veranderen”, meent Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch, die het initiatief tot dit voorstel nam. Volgens de andere indieners Marc Hendrickx en Björn Anseeuw is nu ook de complexiteit van de bestaande wetgeving weggewerkt.

Een rookmelder installeren is nu al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die worden aangekocht via een sociale lening geldt die verplichting. Engelbosch vindt het niet logisch dat er in Vlaanderen geen verplichting bestaat voor de andere zestig procent van ons woonpatrimonium: “Ik wil één duidelijke regel voor alle woningen.”

Levens redden

De cijfers bewijzen dat een algemene verplichting levens redt. In Noorwegen is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand sinds de invoering, die er al dateert van 1991. In dat land is er een rookmelder terug te vinden in maar liefst 98 procent van de woningen. Vorig jaar zijn ook Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten dezelfde weg ingeslagen. “Vlaanderen mag niet achterblijven", vindt Marc Hendrickx. "Vooral ’s nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat mensen dan simpelweg niet wakker worden.”

Volgens Björn Anseeuw moet de wettelijke verplichting ook samengaan met bijkomende sensibilisering: “Voor slechts één euro per jaar kunnen burgers de eigen veiligheid aanzienlijk verhogen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is