Ook Sociale Huisvestingsmaatschappijen moeten fuseren

Door Björn Anseeuw op 8 maart 2017, over deze onderwerpen: Sociale woningen
Minister Homans zorgt voor oplossing integratie OCMW en gemeente

Tegen het eind van deze regeerperiode moet elke Sociale Huisvestingsmaatschappij (SHM) minstens duizend huurwoningen beheren. Meer concreet moeten 35 van de 91 SHM’s op zoek naar een fusiepartner. “Terwijl heel wat SHM’s in het verleden de kat uit de boom keken, komt de fusiebeweging nu echt op gang”, stelt Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw tevreden vast. “Grotere SHM’s, dat betekent niet alleen een werking die meer kostenefficiënt is - meer doen met minder middelen dus - maar ook een betere dienstverlening voor de huurders.”

Vandaag staan er al zes fusies in de steigers, waarbij in totaal vijftien maatschappijen betrokken zijn. Om die fusies in goede banen te leiden, heeft de Vlaamse Regering diverse maatregelen genomen. Zo richtte de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een ondersteuningsteam op. Dat biedt niet alleen juridische ondersteuning, maar helpt de fuserende maatschappijen ook bij hun financiële consolidatie en het in kaart brengen van hun patrimonium en gronden. “Voor die begeleiding trekt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans jaarlijks twee miljoen euro uit”, aldus Anseeuw.

Draaiboek

Daarnaast stelde het agentschap Wonen-Vlaanderen een draaiboek voor fusies op, dat succesvolle fusies als voorbeeld meegeeft. “SHM’s staan er dus zeker niet alleen voor en kunnen verder bouwen op vorige ervaringen en expertise,” besluit Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is