Premier gooit handdoek in de ring

Björn Anseeuw viel net niet van zijn stoel toen hij de premier dat hoorde verklaren: “In het federaal regeerakkoord staat dat we moeten gaan naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent. De federale regering heeft echter geen enkele maatregel genomen om in die richting te gaan. En vandaag gooit de premier gewoon de handdoek in de ring."

Aantal schorsingen stijgt in Vlaanderen

Compleet onverantwoord, want de cijfers liegen er niet om: Vlaanderen is goed op weg om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te halen. Brussel en Wallonië doen het veel slechter. Zo schorste de VDAB vorig jaar maar liefst 1.362 werklozen. In de eerste helft van dit jaar alleen al waren dat er al 792. Het aantal schorsingen in Vlaanderen stijgt dus jaar na jaar sterk. “Daarom moeten we een beleid op maat van het performante Vlaanderen kunnen voeren", bepleit Anseeuw.

Vlaanderen staat klaar

Dat kan via een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid waar ook eerder Vlaams minister Crevits voor pleitte. Maar ook daar komt niets van in huis door het onvermogen van de regering-De Croo om ook maar iets in beweging te zetten. “Wel, dat ze de bevoegdheid over de arbeidsmarkt dan ineens volledig overdragen aan Vlaanderen. Daar staat wel een meerderheid klaar die doet wat nodig is om ook daarin orde op zaken te zetten", besluit Anseeuw.