“Draag arbeidsmarktbeleid volledig over aan Vlaanderen”

Door Björn Anseeuw op 11 december 2022, over deze onderwerpen: Activering, Uitkeringen, Werk zoeken en werkloosheid, Werken
Björn Anseeuw

Maand na maand wordt meer en meer duidelijk dat we dringend onze arbeidsmarkt moeten hervormen als we onze welvaart en welzijn willen behouden. Intussen komt de regering-De Croo niet verder dan wat gerommel in de marge. Kamerlid Björn Anseeuw: "Ondertussen werd een nieuw dieptepunt bereikt. Tijdens De Zevende Dag verklaarde de premier doodleuk dat hij onmachtig is om bijvoorbeeld de beperking van de werkloosheid in de tijd in te voeren, om vervolgens door te verwijzen naar de VDAB."

Premier gooit handdoek in de ring

Björn Anseeuw viel net niet van zijn stoel toen hij de premier dat hoorde verklaren: “In het federaal regeerakkoord staat dat we moeten gaan naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent. De federale regering heeft echter geen enkele maatregel genomen om in die richting te gaan. En vandaag gooit de premier gewoon de handdoek in de ring."

Aantal schorsingen stijgt in Vlaanderen

Compleet onverantwoord, want de cijfers liegen er niet om: Vlaanderen is goed op weg om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te halen. Brussel en Wallonië doen het veel slechter. Zo schorste de VDAB vorig jaar maar liefst 1.362 werklozen. In de eerste helft van dit jaar alleen al waren dat er al 792. Het aantal schorsingen in Vlaanderen stijgt dus jaar na jaar sterk. “Daarom moeten we een beleid op maat van het performante Vlaanderen kunnen voeren", bepleit Anseeuw.

Vlaanderen staat klaar

Dat kan via een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid waar ook eerder Vlaams minister Crevits voor pleitte. Maar ook daar komt niets van in huis door het onvermogen van de regering-De Croo om ook maar iets in beweging te zetten. “Wel, dat ze de bevoegdheid over de arbeidsmarkt dan ineens volledig overdragen aan Vlaanderen. Daar staat wel een meerderheid klaar die doet wat nodig is om ook daarin orde op zaken te zetten", besluit Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is