Stad Oostende steekt mantelzorgers hart onder de riem

Door Björn Anseeuw op 23 juni 2020, over deze onderwerpen: Oostende

Stad Oostende besteedt vandaag - 23 juni - bijzondere aandacht aan de ‘Dag van de Mantelzorg’. Door de coronacrisis is het praktisch niet mogelijk om er een echt evenement aan te koppelen, maar toch verdienen de vele mantelzorgers in Oostende een hart onder de riem van ons allemaal. Met zanger Augustijn werd ook een 'peter' aangesteld.

Dinsdag 23 juni is één van de langste dagen van het jaar. Deze lange dag staat symbool voor alle mantelzorgers die dag in dag uit zorgen voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Hoewel het dit jaar - door de coronacrisis - niet mogelijk is om een evenement te organiseren, zet Stad Oostende de mantelzorgers graag even extra in de kijker.

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waarvoor je vrij kiest of dat past binnen een vereniging of een organisatie. Mantelzorg overkomt mensen meestal. Ook in Oostende zijn een pak mensen actief als mantelzorger, soms zonder dat ze zich zelf van die term bewust zijn. Door mantelzorg extra aandacht te geven, willen we de vele mantelzorgers in de Stad aan Zee uitdrukkelijk bedanken en ondersteunen.

Het gaat hierbij om dagelijkse inspanningen van vele mensen: ouders, kinderen, partners, buren, vrienden. Als lokaal bestuur moeten we hiermee in ons beleid rekening houden en ervoor zorgen dat reguliere zorg afgestemd wordt op mantelzorg. Daarnaast kijken we ook hoe we met allerlei initiatieven de draagkracht van mantelzorgers kunnen versterken en hun draaglast enigszins kunnen verlichten.

 

Mantelzorgcafés

De Stad Oostende organiseert maandelijks een Mantelzorgcafé waar mantelzorgers ervaringen kunnen delen en praktische informatie kunnen opdoen. Onder de noemer ‘Mantelschelp’ gebeurt dat maandelijks in OC Schaperye.

De Oostendse zanger Augustijn Vermandere werd aangeduid als peter van de mantelzorg in Oostende. Hoewel een optreden op de ‘Dag van de Mantelzorg’ er nu niet meteen in zit, blijft Augustijns cover van het nummer ‘Fragile’ van Sting de ideale soundtrack voor dit verhaal. In warm West-Vlaams bezingt hij de essentie van mantelzorg: “Vergeet noois hoe fragiel da we zin (…) Zorg voor mekaar”.

https://youtu.be/DFEgoAuSE5E

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is