Stad Oostende koopt uniek groengebied aan het ‘Duinenkerkje’

Door Björn Anseeuw op 20 april 2020, over deze onderwerpen: Oostende, West-Vlaanderen

De site aan het Duinenkerkje is een waardevol groengebied van 9 hectare grond met een grote historische waarde. De plek speelt ook een bijzondere rol in het werk van James Ensor. Stad Oostende werkt nu een projectplan uit voor de site.

Met de aankoop van 9 hectare grond aan de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk zet de Stad Oostende een belangrijke stap vooruit bij het realiseren van een natuurgebied op deze locatie, zoals voorzien in het bestuursakkoord.

“Elke Oostendenaar is terecht fier op de vele unieke plekjes die de stad rijk is. De site rondom de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, in de volksmond het ’Duinenkerkje’, is een van die hotspots. De Stad Oostende heeft in haar bestuursakkoord beloofd om op deze plek een natuurgebied te realiseren. Deze aankoop is daarin een heel belangrijke stap vooruit. Nu kunnen we het nodige doen om de natuur op deze unieke plek op te waarderen en in ere te houden,” verduidelijkt schepen van openbaar domein, Björn Anseeuw (N-VA).

Naast de historische waarde van deze site is dit stukje erfgoed een bijzonder mooi groengebied. Deze groenzone ligt vlak tegen de duinengordel. Op weinig plaatsen aan de kust is de overgang tussen de duinen en het polderlandschap zo mooi zichtbaar. De duinengordel houdt de wind tegen zodat de talrijke bezoekers op de site ten volle kunnen genieten van de zon. De overgang van duin naar polder brengt een unieke flora met zich mee, zoals zeldzame orchideeën.

James Ensor

Het is niet verwonderlijk dat het Duinenkerkje één van de favoriete plekken was van kunstschilder baron James Ensor, die er zijn laatste rustplaats heeft.  Zijn vele prachtige schilderijen en tekeningen van de kerk en het omliggende landschap geven uiting aan zijn voorliefde voor deze plek. Op het einde van de 19de eeuw zette hij zich in voor het behoud van het kerkje en de duinen. Het is onder andere dankzij Ensor dat de Oostendenaar hier vandaag van een prachtig stukje natuur kan genieten.

Stad Oostende zal in samenwerking met het agentschap Natuur en Bos en het agentschap Onroerend Erfgoed een projectplan uitwerken voor de site.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is