Solidariteitsbijdrage zorgt voor meer rechtvaardigheid op sociale huurmarkt

Door Björn Anseeuw op 3 maart 2016, over deze onderwerpen: Huren, Sociale woningen

Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw pleit voor een solidariteitsbijdrage voor zittende sociale huurders. “Die maatregel moet ervoor zorgen dat de sociale huurwoningen worden toegewezen aan wie ze echt nodig heeft”, stelt hij. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans belooft om de piste te onderzoeken en verder uit te werken.

Binnenkort zijn nieuwe huurcontracten voor sociale woningen niet langer van onbepaalde duur. Op gezette tijden zal de overheid dan ook nagaan of huurders niet een stuk meer verdienen dan het bedrag dat ze mogen verdienen om zo’n huurcontract te kunnen afsluiten. “Aan de bestaande sociale huurcontracten wordt niet geraakt, die blijven van onbepaalde duur”, verduidelijkt Anseeuw. “Alleen zijn er ook daar flink wat huurders die meer verdienen dan het maximaal toegestane inkomen. Het is dan ook niet meer dan billijk om van die zittende huurders wat solidariteit te vragen, opdat ook zij bijdragen aan het ondersteunen van de ontwikkeling van nieuwe sociale huurwoningen en het renoveren van het bestaande patrimonium.”

Anseeuw wordt in zijn vraag alvast gesteund door de Vlaamse Woonraad. Bovendien zou Vlaanderen niet de eerste regio zijn die dit doet: in het Brussels Gewest werd de solidariteitsbijdrage, net zoals de tijdelijke huurcontracten, al eerder ingevoerd voor sociale huurwoningen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is