Rand van Maria-Hendrikapark aan Gouwelozestraat krijgt facelift: lichtrijk en biodivers

Door Björn Anseeuw op 5 februari 2021, over deze onderwerpen: Oostende

Binnenkort starten de omgevingswerken in de Gouwelozestraat nabij het Maria-Hendrikapark. Het eindresultaat wordt een mooie en brede biodiverse ‘bosrand’ in verschillende laagtes en hoogtes. De vele volkstuintjes zullen vanaf dan ook ten volle kunnen genieten van het zonlicht.

Schepen voor Openbaar Domein, Björn Anseeuw, licht toe: “ Het stadsbestuur kiest resoluut voor groene en duurzame investeringen. Door deze omgevingswerken wordt de bosrand van het Maria-Hendrikapark uitgebreid met maar liefst 350 struiken en bomen. Zo wordt ons geliefd ‘bosje’ een nog mooiere trekpleister voor de Oostendenaars, de vele toeristen én de dieren. “

Meer lichtinval voor de gracht en de moestuinen

In de huidige situatie vind je achter de volkstuinen in de Gouwelozestraat een begroeide en overschaduwde gracht en een smalle bosstrook, die de rand vormt van het Maria-Hendrikapark. De bedoeling is om een aantal bomen te rooien aan de begroeide overschaduwde gracht zodat het water opnieuw kan bufferen in de gracht en de volkstuintjes heel wat meer zonlicht zullen krijgen. Langs de gracht wordt dan een doorgang van 3 meter gemaakt, in functie van toekomstig onderhoud. Bijkomend wordt de huidige bosrand uitgebreid met heel wat struiken en bomen zodat we een brede én gelaagde biodiverse bosrand krijgen.

Vlinders, roodborstjes en eekhoorns

Een aantal bomen wordt gerooid en er worden nieuwe struiken aangeplant zoals meidoorn, els, lijsterbes en hazelaar. Deze planten zijn de ideale habitat voor allerlei dieren, gaande van de kleinste insecten (bijen, hommels, vlinders,…) tot vogels (mezen, roodborstjes, vinken,…) en kleine zoogdieren (egels, eekhoorns,…). “De ingreep langs de bosrand is niet alleen dringend nodig om voldoende water te kunnen bufferen in de aanwezige gracht, maar zal tegelijk een voor een optimaal ecologisch evenwicht zorgen. Heel wat bomen die er nu staan zijn aangetast door ziekte (vb. essenkanker) of hebben onvoldoende stabiliteit om verder te kunnen groeien omwille van het overtollige water dat nergens weg kan. De onderhoudszone krijgt bovendien een extensief beheer wat betekent dat deze zone een ruige plantengroei zal kennen. Opnieuw met kansen voor vlinders en andere insecten,” besluit schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.   

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is