Put van 9 miljoen euro nadat begroting autonoom gemeentebedrijf in het verleden werd opgesmukt met verzonnen inkomsten.

Door Björn Anseeuw op 29 maart 2019, over deze onderwerpen: Oostende

Achter het opgesmukte budget van het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en Bouwbeleid van de stad Oostende schuilt een put van 9 miljoen euro. Dat maakt bevoegd schepen Björn Anseeuw (N-VA) bekend nadat hij de begroting die hij erfde van zijn voorganger grondig heeft bestudeerd: “In de begroting die we erfden van het vorige bestuur gaat men uit van een overschot van 3,5 miljoen euro. Maar er is geen overschot, wel integendeel. Na grondig onderzoek blijkt dat men daarbij voor maar liefst 4,3 miljoen euro inkomsten heeft verzonnen. En alsof dat nog niet erg genoeg is werden ook de uitgaven waarvan de facturen nu binnenkomen met ruim 4 miljoen euro onderschat. Als klap op de vuurpijl werd de opbrengst van de verkoop van een schoolgebouw, 2 miljoen euro, twee keer ingeschreven als inkomst: één keer bij de stad en één keer bij het autonoom gemeentebedrijf. Bovendien vertrok men bij de opmaak van die begroting van een overschot van 1,3 miljoen euro eind 2018, terwijl er eind 2018 in realiteit een tekort was van ruim 3 miljoen euro. Dit alles samen is boerenbedrog van het zuiverste soort. Wat rest is een put van meer dan 9 miljoen euro. Deze put oplossen wordt aartsmoeilijk maar ik wil niet dat de Oostendenaar hiervoor opdraait.”

Verzonnen inkomsten

De lijst met verzonnen inkomsten is indrukwekkend. “Zo wilde men een schoolgebouw in de Ieperstraat verkopen aan het Gemeenschapsonderwijs. De opbrengst daarvan, 2 miljoen euro, werd ingeschreven als inkomst voor de stad maar ook als inkomst voor het autonoom gemeentebedrijf. Voor de bouw van een nieuwe randparkings werd een inkomst van 2,5 miljoen euro in de begroting ingeschreven terwijl bouwen net geld kost,” somt Björn Anseeuw enkele voorbeelden op.

Heel wat uitgaven onder de mat geveegd

Tegelijk werden heel wat uitgaven niet in de begroting opgenomen, ook al wist men dat die facturen wel zouden komen. Björn Anseeuw: “Voor de renovatie van de ex-Maria-Hendrikaschool bijvoorbeeld, werd 1,5 miljoen euro voorzien terwijl de kosten in werkelijkheid minstens 2,7 miljoen euro bedragen. Een ander voorbeeld: vandaag moeten we voor het project Park De Nieuwe Koers voor 3 miljoen euro facturen betalen terwijl er maar 400.000 euro budget werd voorzien. Is er nu iemand die niet weet dat je een euro maar één keer kan uitgeven?”

Orde op zaken stellen zonder dat de Oostendenaar hiervoor opdraait

Hoe moet het nu verder? “Ik kan het mezelf makkelijk maken en doen wat vele anderen zouden doen: het geld bij de Oostendenaar halen. Maar dat wil ik niet. Ik wil orde op zaken stellen zonder dat de Oostendse belastingbetaler het gelag betaalt. We hebben met de Vernieuwingscoalitie beloofd dat we de belastingen niet zullen verhogen. En we houden woord. De belastingen gaan niet omhoog. Ik zal daarom met de financiële experts van de stad zoeken naar alternatieve oplossingen. Ik weet dat dat erg moeilijk wordt maar moeilijk gaat ook en een woord is een woord,” besluit Björn Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is