Oostendse stadsbegroting duikt diep in het rood

Door Björn Anseeuw op 5 december 2016, over deze onderwerpen: Oostende

De Oostendse stadsbegroting duikt dit jaar diep in het rood. Voor het budgettair resultaat van 2016 wordt er een tekort van 13 miljoen euro verwacht. Dat blijkt uit de budgetwijziging die op 17 december aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Ook van de beloofde daling van de schulden komt niets in huis. In plaats van volgend jaar te dalen naar 93 miljoen euro, stijgen ze naar ruim 113 miljoen euro. Zoals voorspeld: de creativiteit van de rode rekenkunde botst op haar grenzen. Compleet onverantwoord hoe sp.a, Open Vld en CD&V de problemen voor zich uitschuiven en de ene put vullen door een nieuwe en grotere put te maken.

De grote Johan Vande Lanotte-truuk mislukt

Eind vorig jaar beloofden de meerderheidspartijen sp.a, Open Vld en CD&V een overschot van 1 miljoen euro. De truuk van de foor om dat overschot te bereiken was de verkoop van toekomstige opbrengsten van aandelen die de stad bezit. Volgens Johan Vande Lanotte moest die verkoop 50 miljoen euro opbrengen. 25 miljoen euro daarvan zou al in 2016 worden gebruikt. Dat geld is er nu niet. Een put van 13 miljoen euro is er nu wel.

Meerderheidspartijen vullen ene put door een nieuwe grotere te maken.

En om die put te vullen soupeert de stad nu nagenoeg alle reserves op. Om de rekening de volgende jaren te doen kloppen maakt de stad flink wat nieuwe schulden. Johan Vande Lanotte heeft nochtans een schuldafbouw beloofd.  Volgend jaar zouden de schulden moeten dalen tot 93 miljoen euro. Nu blijkt dat die schulden stijgen en maar liefst 20 miljoen euro hoger zullen uitvallen dan voorzien. We hebben vorig jaar al gewaarschuwd dat dit helemaal fout zou lopen. Jammer genoeg krijgen we nu gelijk. Deze meerderheidspartijen lossen geen problemen op. Ze schuiven ze door naar de toekomst. Zo kan het niet verder. Het gesmos met de centen van de Oostendenaars moet stoppen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is