Oostende krijgt heus testplatform op zee voor hernieuwbare energie

Door Björn Anseeuw op 26 juli 2017, over deze onderwerpen: Oostende, West-Vlaanderen

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) zet het licht op groen voor het Blue Accelrator project, waarmee een heus testplatform voor blauwe energie op zee zal worden gebouwd. Dat maakt Vlaams parlementslid en Oostendenaar Björn Anseeuw (N-VA) bekend: “Met dit platform kunnen bedrijven en wetenschappers die al actief zijn in de sector van hernieuwbare energie, nu ook onderzoek uitvoeren in real life zee condities. Het geeft hen de kans om hun kennis en positie in deze groeisector nog te versterken. Het gaat om een investering van 3,7 miljoen euro, waarvan de Vlaamse Regering zelf 2,2 miljoen euro op tafel legt.”

Inspelen op nood aan testfaciliteiten on-, near- en offshore

Het Blue Accelerator project speelt in op de nood aan testfaciliteiten on-, near- en offshore en heeft als doel om een living lab te creëren waar testen mogelijk zijn in real life zee condities. “Blue energy omvat offshore windenergie maar ook de relatief nieuwe ontwikkelingen rond  golf- en getijdenenergie. Verschillende Vlaamse bedrijven bekleden een belangrijke rol in deze groeisector en in de wetenschappelijke wereld is er al heel wat kennis aanwezig. Dit zijn troeven die we alle kansen moeten geven,” verduidelijkt Björn Anseeuw. “Alleen ontbreken vandaag het kader en de aangepaste infrastructuur om testen in een mariene omgeving uit te voeren. Met dit project komt daar verandering in. Bovendien krijgen ook geïnteresseerde KMO’s zo de kans om op de kar van blue energy te springen.”

De belangrijkste acties binnen het project betreffen de realisatie van een testplatform op zee en het voorzien van testfaciliteiten voor dronegebruik on-, near- en off-shore.

Oostende meest geschikte uitvalsbasis

Björn Anseeuw is blij dat ook voor dit project Oostende als uitvalsbasis wordt gekozen. Eerder maakte minister Ben Weyts (N-VA) al 30 miljoen euro vrij voor een golfslagbak en sleeptank voor maritiem onderzoek op Plassendale. Ook minister Muyters maakte al de nodige middelen vrij om straks 17 miljoen te investeren in een nieuwe huisvesting voor het VLIZ. En nu komt daar nog eens een investering van 3,7 miljoen euro bij.

“Als Oostendenaar ben ik natuurlijk heel erg tevreden dat de Vlaamse Regering er opnieuw voor kiest om fors te investeren in Oostende. Zo wordt Oostende steeds nadrukkelijker hét knooppunt van maritiem toponderzoek. Dat is niet alleen goed voor de sector en het milieu, maar ook voor de tewerkstelling en uitstraling van onze stad,” besluit Björn Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is