Naar schatting zou bijna 1 op de 5 Vlaamse jongeren zichzelf opzettelijk verwonden.

Door Björn Anseeuw op 21 september 2016, over deze onderwerpen: Geestelijke gezondheid
zelfverwonding jongeren - Björn Anseeuw

Sommige jongeren geven zo een signaal dat er iets niet goed gaat. Anderen gebruiken het om zich te ontspannen. Nog anderen om zichzelf te bestraffen. Zichzelf opzettelijk verwonden is niet zonder risico. Daarom is een goede aanpak erg belangrijk.

Sommige hulpverleners pleiten nu voor een ruimte op school waar jongeren zich opzettelijk mogen verwonden wanneer ze de drang om dat te doen, niet kunnen weerstaan.

Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw vindt dit een slecht idee: “Het bespreekbaar stellen vanuit een open en tolerante houding is onontbeerlijk om die jongeren helpen. Maar dat betekent niet dat we hen moeten helpen bij het zichzelf verwonden door op school een ruimte ter beschikking te stellen waar ze dat ongestoord kunnen doen. Heel wat mensen in de directe omgeving van de jongere weten niet hoe wel en vooral ook hoe niet te reageren op dit gedrag. Nogal wat hulpverleners voelen zich onvoldoende gewapend om hier mee om te gaan. Veeleer dan ruimtes voor zelfverminking in te richten, moeten we ervoor zorgen dat ouders, leerkrachten, hulpverleners en jongeren zelf, voldoende kennis en kunde hebben zodat ze met een open houding jongeren die zichzelf verminken, kunnen helpen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is