N-VA wil controlediensten van RIZIV doen samengaan

Door Björn Anseeuw op 30 juli 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Welzijn
Björn Anseeuw

Björn Anseeuw, Kamerlid voor de N-VA, wil de inspectiediensten van het RIZIV doen samengaan. “Als er te veel structuren en mandaten zijn om nog door bekwame mensen te laten invullen, dan dringt een vereenvoudigingsoefening zich op”, zegt Anseeuw. Al meer dan een jaar zoekt het RIZIV naar een nieuwe directeur-generaal voor de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGCE) een controledienst van het RIZIV. Naast de DGEC beschikt het RIZIV ook nog over een tweede controledienst: de Dienst voor Administratieve Controle (DAC).

Strijd tegen sociale fraude

“Het RIZIV is de enige sociale zekerheidsinstelling die beschikt over twee los van elkaar werkende controlediensten, elk met een eigen administratie. Hoewel er een taakverdeling bestaat tussen de controlediensten, hebben ze beide als taak om de toepassing van de ziekteverzekering te controleren. Wij denken dat dergelijke verkokering de efficiëntie van de strijd tegen sociale fraude niet ten goede komt, en de werkingskosten onnodig de hoogte in jaagt”, zegt Kamerlid Anseeuw.

Naar een eengemaakte sociale inspectiedienst

Voor Anseeuw moet de volgende regering een fusie van beide controlediensten onderzoeken. “Op termijn evolueren we zelfs best naar een eengemaakte sociale inspectiedienst voor de gehele sociale zekerheid, naar het Nederlandse voorbeeld. Op dit moment bestaan er nog zeven verschillende sociale inspectiediensten in België, elk met hun eigen directie en administratie, en eigen budgetten en procedures. Dit zorgt voor onbegrip, versnippering en een vertraagd reactievermogen. Dat men nu ook geen bekwame leidinggevende meer vindt, is het beste bewijs dat men nu echt werk moet maken van een vereenvoudiging”, besluit Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is