Sinds oktober kunnen werknemers die zelf niet besmet zijn met het coronavirus, en die ook geen besmette inwonende familieleden hebben, toch ook een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangen. Dat is het geval wanneer ze minderjarige kinderen hebben waarvan de opvang of de school sluit. Vandaag kunnen ouders het enkel opnemen bij een voltijdse sluiting van de school of opvang, maar dat zal in de toekomst ook bij een deeltijdse sluiting het geval zijn.

Uiteraard moeten ouders de mogelijkheid hebben om een regeling te treffen met hun werkgever wanneer ze in de problemen komen, benadrukt Anseeuw. “Maar deze mogelijkheden bestaan al. Zo kunnen werknemers thuiswerken of de bestaande verlofstelsels aanwenden in afstemming met hun werkgever.”

Thuisblijven onnodig aangemoedigd

Volgens het N-VA-Kamerlid moedigt het quarantaineverlof werknemers onnodig aan tot inactiviteit, en brengt het werkgevers in de problemen. “Ouders kunnen het quarantaineverlof ook opnemen voor hun 17-jarige kinderen, die perfect alleen thuis kunnen blijven. Ze ontvangen dan een verhoogde RVA-uitkering, die in sommige gevallen al niet veel lager ligt dan het inkomen uit arbeid. Zo wordt thuisblijven onnodig aangemoedigd, en wordt onze sociale zekerheid onnodig belast”.

Werkgevers in de problemen

Anseeuw benadrukt ook de schadelijke impact voor de werkgevers. “Het quarantaineverlof is een recht waartegen de werkgever niets kan ondernemen: hij is verplicht om het toe te kennen.” Volgens Anseeuw hebben werkgevers nood aan duidelijkheid en stabiliteit in deze moeilijke tijden. “Een plotse aanvraag van het quarantaineverlof door meerdere werknemers, kan de personeelsplannen en -bezetting van een onderneming danig in de war sturen, met ongewenst verlies van productiviteit of zelfs tijdelijke sluitingen tot gevolg. Daarom is het belangrijk dat werkgevers met hun werknemers kunnen afstemmen, maar die mogelijkheid is er bij het quarantaineverlof niet.”

Pleidooi voor overleg

Björn Anseeuw pleit voor oplossingen die zowel oog hebben voor de opvangproblemen van de ouders als de continuïteit van de ondernemingen. “Men kan meer bereiken door te overleggen en samen naar oplossingen te zoeken die werken voor werknemer en werkgever.”