N-VA legt gelegenheidswerk op tafel

Door Björn Anseeuw op 24 mei 2022, over deze onderwerpen: Economie, Werken
Björn Anseeuw

De federale commissie Sociale Zaken bespreekt het voorstel van de N-VA voor de invoering van gelegenheidswerk, een van de elementen uit haar achtpuntenplan dat ‘werk maakt van werk’. “Dit stelsel laat toe dat werkenden en gepensioneerden soepel en lonend een centje kunnen bijverdienen. Maar ook inactieven zonder inkomensvervangende uitkering willen we hiermee aanmoedigen om de stap naar werk te zetten”, aldus Kamerlid Björn Anseeuw. “Een ideale hefboom in een arbeidsmarkt die in brand staat en waarbij bedrijven schreeuwen om extra handen.”

Gelegenheidswerk creëert een kader waarin men bijvoorbeeld tijdelijk kan bijspringen waar nodig of waarin men een job even kan uitproberen alvorens de overstap te maken. Ook werkenden kunnen van het stelsel gebruik maken om een centje bij te verdienen. “Een win-winsituatie”, vindt Kamerlid Anseeuw, “want op deze manier maken we mensen niet alleen warm om terug aan de slag te gaan, maar helpen we ook sectoren die handen tekort hebben. En die extra tewerkstelling via gelegenheidswerk zorgt ook nog eens voor extra inkomsten voor de overheid via sociale bijdragen en belastingen.”

Arbeidsintegratiejobs

Eerder lanceerde de partij ook al de arbeidsintegratiejobs, waarmee langdurig uitkeringsgerechtigden op een flexibele manier terug de stap naar werk kunnen zetten zonder dat ze meteen hun uitkering zouden verliezen. Werkgevers betalen in beide gevallen nog steeds 25 procent patronale bijdrage maar moeten enkel effectief gepresteerde uren betalen. Daarnaast mag een werkgever niet meer dan 20 procent van de personeelsbehoeftes invullen met een combinatie van arbeidsintegratiejobs en gelegenheidswerk.

Opstap naar regulier werk

“Deze systemen dan ook niet tot doel om reguliere jobs te verdringen. Integendeel, voor velen kunnen ze een opstap vormen naar regulier werk omdat de spelregels zo laagdrempelig zijn. En laat dit net nu het grote probleem op onze arbeidsmarkt zijn met aan de ene kant bijna 200.000 openstaande vacatures en aan de andere kant bijna 2 miljoen mensen inactieven aan de zijlijn”, besluit Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is