N-VA biedt federale regering drie maatregelen aan om koopkracht onmiddellijk te ondersteunen

Door Joy Donné, Björn Anseeuw op 8 maart 2022, over deze onderwerpen: Belastingen, Energiebeleid

De verschillende regeringspartijen struikelen over elkaars voeten met verklaringen over hoe ze de exploderende energieprijzen willen aanpakken. Maar ze nemen voorlopig geen actie. Kamerleden Joy Donné en Björn Anseeuw roepen de federale regering op om verder te gaan dan verklaringen en reiken de hand naar de meerderheid: “We moeten deze week nog maatregelen nemen die onmiddellijk voelbaar zijn voor de mensen.”

De N-VA stelt drie maatregelen voor die deze week al gestemd kunnen worden. Joy Donné: “Wij hebben voorstellen om onmiddellijk de energiefactuur en de prijzen aan de pomp te drukken en een algemene belastingverlaging door te voeren. We hebben daartoe een aantal amendementen opgesteld, die morgen in de Kamer kunnen besproken worden.” 

Maatregel 1: algemene belastingverlaging / afschaffing crisisbelasting

Woensdag wordt de mini-taxshift van de regering in de bevoegde Kamercommissie besproken. Daarin wordt de bijzondere bijdrage sociale zekerheid (BBSZ) slechts in zeer beperkte mate afgeschaft. Dit komt amper neer op gemiddeld 50 euro per jaar per gezin. Bovendien wordt de gedeeltelijke afschaffing dan ook nog eens volledig gecompenseerd door belastingverhogingen, waaronder hogere lasten voor de bedrijven en een vliegtaks. 

Björn Anseeuw: “De N-VA wil dat de BBSZ onmiddellijk volledig wordt afgeschaft. Op jaarbasis is dat een belastingverlaging van gemiddeld 354 euro voor alleenstaanden en 552 euro voor gehuwden, die onmiddellijk maandelijks voelbaar is omdat ze op het loon wordt ingehouden. Dit is een onmiddellijke koopkrachtinjectie wanneer de burgers het nodig hebben. Namelijk nu.”

Maatregel 2: energiefactuur

De beperkte maatregelen die de regering vorige maand heeft genomen om de energiefactuur te drukken, zijn nog steeds niet uitgevoerd. Sommige zijn ook juridisch aanvechtbaar. Zij zullen bovendien absoluut niet volstaan. 

Joy Donné: “Wij leggen ons wetsvoorstel opnieuw op tafel om iedereen die niet van het sociaal tarief geniet een belastingverlaging van 500 euro te geven, die onmiddellijk voelbaar is via de bedrijfsvoorheffing. Dit wetsvoorstel kan deze week gestemd worden.”

Maatregel 3: prijzen aan de pomp drukken

De N-VA is net zoals een aantal andere partijen ook voorstander van een substantiële verlaging van de accijnzen op benzine en diesel, gecombineerd met omgekeerde cliquet, als reactie op de exploderende brandstofprijzen ten gevolge van de Oekraïens-Russische oorlog. Ook deze verlaging kan en dient onmiddellijk in een wet worden omgezet.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is