Lijnbaanstraat wordt groene oase in de binnenstad

Door Björn Anseeuw op 13 oktober 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Oostende

Het stadscentrum van Oostende bestaat volledig uit verharde ruimte. “Willen we de leefbaarheid van de stad verhogen, dan is de groeninrichting van straten en pleinen essentieel. Er werden het voorbije jaar al bomen aangeplant op het Wapenplein, Sint-Petrus-en-Paulusplein en in de Jozef II-straat. In de Lijnbaanstraat gaan we een stap verder door een echte groene ruimte aan te leggen,”aldus eerste schepen Björn Anseeuw. “Zo nemen we als stad ook een voortrekkersrol op met het oog op klimaatadaptatie,”verduidelijkt schepen Silke Beirens.

De Lijnbaanstraat is compleet aan vernieuwing toe. “Dit deel van het centrum van Oostende is in uitermate slechte staat,” vertelt schepen Anseeuw, “de heraanleg van deze straat is een unieke kans voor het aanleggen van een groene oase in het centrum van het commerciële hart van Oostende.”

Om de omwonenden en bezoekers van Oostende te laten kennismaken met het concept van een groene oase in de binnenstad, is er sinds begin september in het noordelijke gedeelte van de Lijnbaanstraat een pop-up tuin aangelegd. “Zo krijgt men al een eerste idee van hoe een grauwe achterkant in de stad kan veranderen in een aangename verblijfsplek,”stelt Björn Anseeuw.

De herinrichting van de Lijnbaanstraat kadert binnen het ambitieus Europees project Cooltowns. Door het reduceren van de verharde ruimte, het aanplanten van bomen en klimplanten en het introduceren van waterelementen kunnen we de hittestress in de stad aanpakken.

“Enerzijds willen we als stad een voortrekkersrol opnemen met het oog op klimaatadaptatie en burgers aantonen hoe we met een aantal heel concrete ingrepen in de ruimte hiertoe kunnen bijdragen. Maar anderzijds zullen experts van het Energiehuis de komende weken de inwoners van de binnenstad ook informeren over de energiemaatregelen die ze kunnen nemen in hun eigen woning. Een win-win situatie dus,”besluit schepen Silke Beirens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is