De voorbije maanden zijn al heel wat steunmaatregelen voor zelfstandigen goedgekeurd. Het overbruggingsrecht, uitstel van betaling sociale bijdragen, tijdelijke werkloosheid (zelfstandigen zijn heel vaak ook werkgever). Zelfstandigen verdienen die broodnodige steun ook. Maar de allerbeste steunmaatregel voor onze ondernemers is hen de kans en de vrijheid geven om opnieuw maximaal aan de slag te gaan.

Kijk bijvoorbeeld naar Nederland: daar zijn de winkels nog geen dag gesloten geweest voor corona. Ook in het strenge Frankrijk opent men binnenkort opnieuw de niet-essentiële winkels. In die optiek is het nog moeilijk verdedigbaar om alles hier verplicht gesloten te houden. Niets houdt mensen immers tegen om te gaan shoppen over de grens. Naast het feit dat daardoor geld wegvloeit uit onze economie, leidt dat in de plaatselijke Nederlandse en Franse winkelsteden gegarandeerd ook tot extra overlast en potentieel onveilige situaties. Vandaar onze oproep om de winkels opnieuw op een veilige manier te openen. Leg daarbij dan strenge gezondheidsmaatregelen op, zodat de kans op verspreiding tot een minimum herleid wordt, maar laat onze ondernemingen alstublieft ondernemen.

Veilig en op afspraak

Winkelen kan in alle veiligheid verlopen met de juiste maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het toelaten van een maximaal aantal klanten per vierkante meter, zodat er zonder problemen meer dan anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Ook soepelere openingsuren zijn een optie, zodat het aantal klanten nog beter kan worden gespreid. Voor traditioneel drukkere winkelcentra kunnen desnoods nog extra maatregelen worden opgelegd in het kader van crowd control. Alle mogelijke pistes moeten bekeken worden.

Indien een volledige opening voorlopig toch te risicovol zou blijken, is het winkelen op afspraak een elegante tussenoplossing. Op deze manier zijn we zeker dat de klanten gespreid komen en er dus nooit te veel volk in de winkel aanwezig is. Tegelijkertijd wordt gezorgd voor een betere spreiding in de winkelstraten zelf.

Ongelijk speelveld

Met Black Friday en Cyber Monday voor de deur zou dit weekend een topmoment moeten vormen voor onze handelaars. Helaas, Door de strenge coronamaatregelen zal de koopgekte niet in de winkelstraten, maar virtueel losbarsten op het internet. En daar spelen de internationale internetgiganten de eerste viool. Zij sparen kosten noch moeite om ook de Vlamingen naar hun virtuele winkel te lokken.

Onze lokale detailhandel kan niet op tegen hun dumpingpraktijken. Hij kan niet volgen in deze race naar enorme kortingen, de gratis verzending en het onbeperkt terugsturen van goederen. Onze ondernemingen moeten dus met ongelijke wapens opboksen tegen de grote internationale concurrenten. Ze mogen niet met verlies verkopen, moeten arbeids- en loonvoorwaarden respecteren. Op een ongelijk speelveld is geen eerlijke competitie mogelijk. Dit werkt de verdringing van de lokale handel in de hand.

Nieuwe kansen

Een oplossing voor onze ondernemers komt er best zo snel mogelijk, aangezien een heropening in het midden van de maand december enkel voor een massale toeloop naar de winkels zal zorgen. Indien men deze opstart veilig wil laten verlopen, moet men nu handelen. 

Daarnaast ook een oproep om van de coronacrisis ook een opportuniteit te maken. Wanneer er een groot omzetverlies is door corona, dan moeten we deze kans grijpen om de werknemers te betalen met het oog op de toekomst. Vervang die tijdelijke werkloosheidsuitkering bijvoorbeeld door een loonsubsidie waardoor werknemers in hun bedrijf extra opleidingen kunnen volgen of nieuwe concepten kunnen bedenken. Nederland doet het, en het werkt. Het werkt zo goed dat die maatregel zelfs al negatieve gevolgen heeft voor onze economie, omdat Nederlandse bedrijven tot in België op prospectie komen. We moeten een braindrain vermijden uit sectoren waar we al sinds jaar en dag aan de top staan. Onze historische voorsprong dreigt nu omgebogen te worden naar een achterstand. We mogen dat niet zomaar laten gebeuren.

Tijd voor actie.