Kursaal Oostende voorziet voortaan volledig in eigen energie

Door Björn Anseeuw op 10 september 2019

De energie voor de activiteiten in het Kursaal van Oostende wordt voortaan op een ecologisch vriendelijke en innovatieve manier geleverd. Dit gebeurt dankzij een samenwerking tussen de NV EKO en de Oostendse startup 247 Energy. “Na 15 jaar was de koeling van het Kursaal aan vernieuwing toe. Dit innovatieve project zorgt niet alleen voor de nodige koeling maar voorziet ook in alle elektriciteit en verwarming voor de concertzaal en congresruimtes, casino, keukens van de restaurants, discotheek, kantoren en ontvangstruimtes. Bovendien besparen we hiermee op een milieuvriendelijke manier 75.000 euro per jaar. Twee vliegen in één klap dus,” licht eerste schepen en EKO-voorzitter Björn Anseeuw (N-VA) toe.

247 Energy is een startup met maatschappelijke zetel in Oostende. Kurt Ahrens  (247 Energy): “Onze focus ligt op energieproductie via kleine power plants in containers op basis van LNG/gas of LH2/H2. 247 Energy gelooft in een mix van hernieuwbare oplossingen en vervanging van zeer vervuilende energieproductie met minder vervuilende, om het capaciteitsprobleem in België (omwille van sluiten kerncentrales) op te lossen. Het bouwen van alternatieve productie via gascentrales is nog steeds niet gestart, de aanvraag en bouw is langdurig en bovendien zijn het investeringen die pas hun rendement tonen op zeer lange termijn. Het is belangrijk om 10 jaar te overbruggen (niet 30-40) tot nieuwe technologie beschikbaar is die niet langer fossiele brandstof nodig heeft. Die tijd overbruggen we door op kleinere schaal, met kleinere investeringen, energie op te wekken. 247 Energy heeft met haar intussen gepatenteerde mobiele LNG/gas centrale de oplossing gevonden”.

LNG is de minst vervuilende fossiele brandstof, niet gevaarlijk, niet giftig, niet ontplofbaar, niet duur. “Ze is makkelijk te transporteren met schip of vrachtwagen en dat maakt het opzetten van een virtuele pijplijn eenvoudig. LNG is 600 keer compacter dan gas en we kunnen dus op een vrij compacte oppervlakte veel energie opslaan en dus vrij veel energie opwekken. In die zin kan opslag van energie via LNG zeker de concurrentie aan met batterij-oplossingen (ook wat ecologie betreft). Dit alles brengen wij in een 40ft container die perfect mobiel is, zeer stabiel en betrouwbaar is en dus overal inzetbaar,” aldus Kurt Ahrens.

Voor het totale project moest de NV EKO slechts 60.000 euro investeren waar dat voor een traditionele nieuwe koeling alleen al 200.000 euro zou zijn geweest. “Hoewel het Kursaal uiteraard een netaansluiting heeft, hebben we dit project gekozen om 4 concrete redenen. De energie is milieuvriendelijker dan vroeger, we moeten veel minder investeren in een nieuwe koeling die na 15 jaar aan vervanging toe was, het is een innovatief project met een Oostendse startup waarmee we per jaar 75.000 euro besparen op de energiefactuur. En ook de eindfactuur voor alle huurders in het kursaal zal lager liggen,” besluit Björn Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is