Huisvuil te vroeg buiten gezet? Elke boete is er één te veel.

Door Björn Anseeuw op 20 februari 2021

Twee keer per week worden controles uitgevoerd op het te vroeg buiten zetten van huishoudelijk afval. Bij een overtreding wordt een Proces Verbaal opgesteld. Elke boete is er één te veel. Wie denkt dat de stad hier goed geld aan verdient heeft het fout.

Deze controles kosten de stad heel wat mankracht en dus geld. Voor één controle hebben we twee vaststellers nodig en twee medewerkers van de dienst Openbaar Domein die samen verschillende uren per dag op pad gaan. Voor de vaststellers moeten we nog een wagen voorzien, de medewerkers van de dienst Openbaar Domein rijden met een vuilniswagen rond. Het inzetten van dat personeel en deze voertuigen kost geld. Wanneer er een Proces Verbaal wordt opgemaakt, moet dat na afloop van de controle ook nog eens worden verwerkt, onder andere door de GAS-ambtenaar die in alle onafhankelijkheid beslist over welk gevolg er wordt gegeven aan een vastgestelde overtreding. Opnieuw een extra personeelskost.

Waarom doen we die investering dan? Twee redenen:

We kiezen voor rechtbaardigheid.

Wie de regels overtreedt kunnen we niet zomaar laten doen. Wanneer vuilniszakken te vroeg worden buitengezet, liggen de straten sneller vol met rondslingerend afval. Ook dat moet worden opgeruimd. De stad ruimt dat ook op, maar ook dat kost geld. En dat geld komt in hoofdzaak van het overgrote deel van de Oostendenaars, die zich wel netjes aan de regels houdt. zij betalen mee voor het foute gedrag van sommigen. De controles zijn dus een vorm van rechtvaardigheid.

We kiezen met dit stadsbestuur resoluut voor een nette stad.

We investeren hier meer dan ooit in. De voorbije zomer bijvoorbeeld waren onze medewerkers van de dienst Openbaar Domein soms 20 op 24 uur in de weer om strand en zeedijk net te houden en de vuilnisbakken 3, soms 4 keer per dag leeg te maken. Maar alle Oostendenaars hebben recht op een nette buurt en wijk. En dus spelen we kort op de bal, ook voor wie zich niet aan de regels houdt.

Nog dit: huisvuil mag vanaf 5h ’s morgens op de dag van ophaling worden buitengezet. Als dat je om een of andere eens niet past, is er een handig alternatief. Over de hele stad zijn er afvalstraten waar je 7 op 7 terecht kan met je huishoudelijk afval, wanneer dat jou het beste past. Je kan alle ondergrondse afvalcontainers hier terugvinden op een handig kaartje: https://stratenplan.oostende.be/?laagid=680

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is