Hebben Vande Lanotte en co zich bekeerd tot de Islam?

Door Björn Anseeuw op 26 november 2017, over deze onderwerpen: Oostende

Het Oostendse stadsbestuur, onder leiding van sp.a, Open Vld en CD&V, wil dat u voortaan Arabisch spreekt met uw Arabische buur. U leest het goed: in plaats van nieuwkomers Nederlands te laten leren, moeten wij maar Arabisch leren. Kwestie van een babbeltje te kunnen slaan met elkaar. En dus worden er nu gratis lessen Arabisch ingericht. Gratis wil zeggen: met uw belastinggeld. Bovendien: de lessen Arabisch blijken nu onderdeel te zijn van een reclamecampagne om het imago van de Islam te verbeteren. Betaald met uw belastinggeld. Wil u dat? En komt dat de integratie van nieuwkomers ten goede?

Oostendenaars moeten Arabisch leren

Het begon dus met Arabische taallessen. De bedoeling is zogezegd dat je na afloop ‘een klein gesprek kan aangaan met je Arabische buren’. Als ik een praatje wil slaan met mijn Arabische buur, dan doe ik dat liever in het Nederlands. Niet omdat ik te lui ben om Arabisch te leren, wel omdat ik zo m’n buur help om Nederlands te leren.

Elke keer dat ik met hem een babbeltje sla, krijgt hij de kans om Nederlands te oefenen. Hoe kan mijn Arabische buurman integreren wanneer hij het signaal krijgt dat hij niet eens Nederlands moet leren want dat wij wel Arabisch zullen praten? De wereld op z’n kop is dit. En vooral: je helpt hier niemand mee. En toch is dat wat dit Oostendse stadsbestuur wil.

Leefloners die Nederlandse les brossen, vindt men dik OK

En zo verwonderlijk is dat niet. Het is gewoon de verderzetting van het beleid dat men hier in Oostende al jaren voert. Neem nu het leren van de Nederlandse taal. Uit cijfers die OCMW-voorzitter Vanessa Vens (sp.a) zelf bekend maakte, blijkt dat er meer gebrost wordt in de Nederlandse lessen voor anderstalige leefloners dan iets anders. Ongeveer 400 Oostendse leefloners moeten verplicht Nederlandse les volgen. Maar liefst 240(!) van hen, of 6 op de 10, spijbelt elke maand die les. Gewoon, zonder reden. En ook dat laat men op z’n beloop. De maatschappelijk werkers van het OCMW verdienen hier meer steun. Nu mogen zij alleen dweilen met de kraan open. Knettergek, toch?

Reclamecampagne voor de Islam op uw kosten

Maar er is meer: nu blijkt dat die lessen Arabisch een onderdeel zijn van een reclamecampagne voor de Islam, betaald door de stad met uw centen. De Islam heeft een slecht imago en daar wil het Oostendse stadsbestuur iets aan doen. Zo kan u naast Arabische lessen, ook een cursus ‘Inleiding tot de Islam’ volgen. Meer nog: op vrijdag kan u zelfs mee bidden in de moskee. Reclame voor een religie, betaald met uw belastinggeld. Hebben Vande Lanotte en co zich bekeerd tot de islam?

Inzetten op wat ons bindt en niet op wat ons scheidt

Dit stadsbestuur zegt dat ik, om met een moslim door één deur te kunnen, de Islam moet kennen en begrijpen. Daarom betaalt ze voor gratis Arabische taallessen, lessen over de Koran, zelfs voor deelname aan het vrijdaggebed.

Ik zie dat anders. Om een fijn contact te hebben met mijn buurman, heb ik ’t over de kinderen, het werk, de gezondheid van z’n ouders, z’n hobby’s en favoriete sport. Dingen die ons binden. Het is onbegrijpelijk dat Vande Lanotte en co voortdurend de nadruk willen leggen op wat ons scheidt in plaats van op dat wat ons bindt. Ik moet uw religie niet kennen om een goede buur te zijn en u een fijn mens te vinden. U bent veel meer dan uw religie, als u die al heeft.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is