Gevel van beschermd art-deco-appartementsgebouw wordt in ere hersteld

Door Björn Anseeuw op 27 oktober 2020, over deze onderwerpen: Oostende, Wonen

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie toe voor de restauratie van de gevel van het art-deco-appartementsgebouw (Residentie COMPAS) in Oostende. “Residentie Compas is een art-deco-appartementsgebouw in Oostende. De verschillende eigenaars zorgen er samen voor dat het onroerend erfgoed dat ze bewonen terug in zijn oude glorie wordt hersteld. Liefde voor erfgoed heet dat.‘ zegt minister Diependaele.

De gevel van residentie COMPAS aan de kant van de Slachthuiskaai wordt opgeknapt. Eerder is ook al de gevel aan de Graaf de Smet de Naeyerlaan aangepakt.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “De gevel is in slechte staat. Door waterinfiltratie zijn de achterliggende betondelen aangetast en wordt de waardevolle afwerking in similipleister op diverse plaatsen weggeduwd. Om de eenheid van de similibepleistering te behouden wordt de gevel volledig gerestaureerd.”

Het appartementsgebouw getuigt van een belangrijke stap in de ontwikkeling van Oostende, waarbij tijdens het interbellum verschillende woonwijken werden uitgebouwd. Het gebouw maakt deel uit van een uitzonderlijk interbellumensemble. Het is een gaaf bewaard voorbeeld van een art-deco-appartementsgebouw en maakt een geslaagde overgang tussen de toen al gebouwde, imposante Graaf de Smet de Naeyerbruggen en de huizenrij in de Graaf de Smet de Naeyerlaan, waardoor het geheel een statige architecturale entree vormt tot de stad Oostende.

In 2005 werd het pand beschermd als monument, samen met een ensemble van interbellumburgerhuizen en -appartementsgebouwen aan de Graaf de Smet de Naeyerlaan.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is