De beperking van de inschakelingsuitkering in de tijd stimuleert het vinden van werk

Door Björn Anseeuw op 16 januari 2020, over deze onderwerpen: Werken, Activering
Werkende handen

43 procent van de personen die beroep doet op een uitkering, is zes maanden na het aflopen ervan al aan het werk. “Daarom ijvert de N-VA voor een degressieve werkloosheidsuitkering die beperkt is in de tijd”, aldus Kamerlid Björn Anseeuw.

De inschakelingsuitkering is in het leven geroepen voor werkzoekende schoolverlaters die in de beroepsinschakelingsperiode van een jaar nog geen werk hebben gevonden. In 2011 werd deze uitkering beperkt tot drie jaar.

Ongegronde angst

Uit cijfers van de minister van Werk blijkt dat de beperking in tijd ervoor zorgt dat deze personen gestimuleerd worden om sneller werk te zoeken. “De angst dat de beperking in de tijd enkel maar zorgt voor een doorstroom naar het leefloon of andere uitkeringsstelsels is ongegrond. Door een termijn op de uitkering te zetten, worden werklozen net gemotiveerd om op zoek te gaan naar werk. Onze partij wil dan ook de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd”, aldus Anseeuw.

Wetsvoorstel ligt klaar

De N-VA heeft al een wetsvoorstel klaar. Over de invoering van een degressievere werkloosheidsuitkering bestond een afspraak binnen de regering Michel I. “Minister Kris Peeters en zijn opvolgers hebben echter nooit voldoende inspanningen geleverd om deze afspraak te honoreren. We hopen alvast dat de recente cijfers ook andere partijen tot het inzicht kunnen brengen dat het activerender maken van sociale uitkering loont”, besluit Björn Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is