De inschakelingsuitkering is in het leven geroepen voor werkzoekende schoolverlaters die in de beroepsinschakelingsperiode van een jaar nog geen werk hebben gevonden. In 2011 werd deze uitkering beperkt tot drie jaar.

Ongegronde angst

Uit cijfers van de minister van Werk blijkt dat de beperking in tijd ervoor zorgt dat deze personen gestimuleerd worden om sneller werk te zoeken. “De angst dat de beperking in de tijd enkel maar zorgt voor een doorstroom naar het leefloon of andere uitkeringsstelsels is ongegrond. Door een termijn op de uitkering te zetten, worden werklozen net gemotiveerd om op zoek te gaan naar werk. Onze partij wil dan ook de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd”, aldus Anseeuw.

Wetsvoorstel ligt klaar

De N-VA heeft al een wetsvoorstel klaar. Over de invoering van een degressievere werkloosheidsuitkering bestond een afspraak binnen de regering Michel I. “Minister Kris Peeters en zijn opvolgers hebben echter nooit voldoende inspanningen geleverd om deze afspraak te honoreren. We hopen alvast dat de recente cijfers ook andere partijen tot het inzicht kunnen brengen dat het activerender maken van sociale uitkering loont”, besluit Björn Anseeuw.