Dak van de Kapucijnenkerk wordt hersteld

Door Björn Anseeuw op 15 oktober 2021

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van vier beschermde monumenten in West-Vlaanderen: Hoeve De Hemel (Zuienkerke), Meetkerkse Moeren (Zuienkerke), de Kapucijnenkerk (Oostende) en de Sint-Gertrudiskerk (Koekelare). De Vlaamse overheid kent hiervoor ruim 1,4 miljoen euro toe. “Door te investeren in onroerend erfgoed zorg ik er niet enkel voor dat monumenten worden opgeknapt of historische landschappen er weer als vanouds uitzien. Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingskansen”, zegt minister Diependaele. 

 

Kapucijnenkerk in Oostende

Minister Matthias Diependaele: “Het dak van de Kapucijnenkerk wordt gerestaureerd. Dat betekent onder andere: vernieuwen van de dakbedekking in natuurleien, herstel van het timmerwerk, het behandelen van aangetaste onderdelen door vocht en houtborende insecten, het demonteren en terugplaatsen en keuren van bliksemafleiding en het hervoegen van gebarsten metselwerk. Het doksaal in de kerk was verzakt en werd al in 2008 gerestaureerd.” Voor deze werken voorziet de Vlaamse overheid een premie van 230.848,25 euro. Na de restauratiewerken in de kerk zullen er nog steeds erediensten georganiseerd worden.

De Kapucijnenkerk is één van de oudst bewaarde gebouwen van Oostende. De kapucijnen vestigden zich in 1615 in Oostende. De sobere kerk, op de hoek van de Kapucijnenstraat en het Mijnplein, werd gebouwd tussen 1618-1620. Daarna bouwden de kapucijnen ook een klooster, maar ze werden verdreven tijdens het Franse bewind. De barokke, eiken altaren zijn opvallend elementen in de kerk. 

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/55545
Beheersplan: https://plannen.onroerenderfgoed.be/plannen/916

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is