Babbelbanken met kerstverhalen in elke wijk

Door Björn Anseeuw op 16 december 2020, over deze onderwerpen: Oostende

Vanaf vandaag staan er in alle wijken van Stad Oostende meerdere babbelbanken. Met die speciale picknickbanken wil Stad Oostende het contact tussen buurt- en wijkbewoners faciliteren, aangezien er vanuit de sociale partners een signaal kwam dat er nood is aan duurzame ontmoetingsplekken in de verschillende wijken. Daarnaast hebben de banken tijdens deze kerstperiode nog een extra functie, want Oostendenaars vinden er vijf QR-codes terug waarmee ze kerstverhalen kunnen beluisteren op hun smartphone of tablet, ingesproken door Oostendenaar en stand-upcomedian Piv Huvluv.

De coronacrisis heeft de laatste maanden het sociale leven volledig door elkaar gehaald. Het normale leven is nog niet aan de orde en dat zal opnieuw duidelijk merkbaar zijn tijdens de wintermaanden. Straat- en wijkfeesten zullen deze periode jammer genoeg ook niet kunnen plaatsvinden. Met het budget dat voorzien was voor subsidies voor straat- en wijkfeesten, heeft Stad Oostende veertig picknickbanken aangekocht. Oostendenaars kunnen de babbelbanken terugvinden op heel wat mooie, vaak minder gekende locaties in alle acht wijken van de Stad. 

Laagdrempelige ontmoetingsplaats

"Met de babbelbanken willen we ontmoetingen tussen buurt- en wijkbewoners faciliteren vanaf het moment dat de coronamaatregelen dat toelaten. In afwachting zijn de banken uiteraard de ideale plek om met het eigen gezin te verpozen. Vanuit de sociale partners kwam er de afgelopen tijd een signaal dat er nood is aan duurzame ontmoetingsplekken in de verschillende wijken van de stad. Met de babbelbanken willen we als Stad aan deze nood tegemoetkomen. Het is de bedoeling dat de banken in de toekomst ook gebruikt zullen worden als laagdrempelige ontmoetingsplaatsen voor allerlei diensten en initiatieven van Stad Oostende: denk bijvoorbeeld aan buurtwerk, welzijn, vrije tijd,...", licht schepen Donck toe.

Vijf unieke kerstverhalen

Naast de ontmoetingsfunctie, wil Stad Oostende de babbelbanken uitbouwen tot centrale plekken in de buurten van Oostende door ze af en toe een tijdelijke specifieke functie te geven. Zo zal de Oostendenaar tijdens de kerstperiode op elke bank vijf QR-codes aantreffen die ze met hun smartphone of tablet kunnen scannen en waarmee ze kerstverhalen kunnen beluisteren. In een later stadium zal de inhoud van de QR-codes veranderen waarbij nieuwe content ter beschikking zal gesteld worden.

De podcasts met kerstverhalen kwamen tot stand doordat een medewerker van de  Bibliotheek een selectie maakte uit de vele kerstverhalen en vervolgens kon de opnamestudio van het Conservatorium gebruikt worden om de teksten in te spreken. De kerstverhalen, die zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen verwarmen, zijn ingesproken door Oostendenaar Piv Huvluv. Piv Huvluv is een stand-upcomedian/acteur die ook 22 jaar als leerkracht werkte. Die unieke combinatie zorgde ervoor dat de keuze meteen op hem viel als vertelstem.

Schepen Donck: "Elke Babbelbank zal voorzien worden van lichtjes die werken op zonne-energie. Op die manier willen we extra licht creëren in een toch wat duistere periode en elke Oostendenaar een hart onder de riem steken."

Dit zijn de kerstverhalen die Oostendenaars kunnen beluisteren via de babbelbanken:

Het Kerstdiner: Heide Boonen
De Vijvervrouw: Godfried Bomans
Overdaad Schaadt: Piv Huvluv
De Derde Koning: Yvonne Keuls
Harde Stukjes: Ed Van Eeden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is