Muizenstapjes en opgewarmde kost

Na maanden onenigheid binnen de federale regering en met een arbeidsmarkt die ook al maanden smeekt om extra arbeidskrachten, komt de regering met een akkoord dat bestaat uit muizenstapjes en opgewarmde kost. Kamerlid Björn Anseeuw blijft op zijn honger zitten. "Is dit het maar? Bedrijven krijgen hun vacatures amper ingevuld en heel wat sectoren schreeuwen om extra handen, terwijl meer dan 2 miljoen Belgen inactief zijn. Waar zijn de échte activeringsmaatregelen? Waar zijn de échte hervormingen? Onze arbeidsmarkt staat in brand en de regering-De Croo komt met een druppel water."

Daarnaast heeft Anseeuw heel wat vragen bij de maatregelen die het wel haalden. “De vierdagenwerkweek bestaat al twintig jaar. En de regelgeving rond avond- en nachtwerk botst telkens op het veto van de vakbonden. Dat vetorecht blijft. Daar zie ik dus weinig veranderen.”

Overheidsdirigisme

Ook vindt Björn Anseeuw dat de regering-De Croo blijft vasthouden aan een te rigide organisatie van de arbeidsmarkt, terwijl flexibel werk de toekomst is. “Hoe je je werk organiseert, op welke dagen je meer of minder werkt, wanneer je je telefoon niet opneemt. Dat is toch een kwestie van afspraken en vertrouwen tussen werkgever en werknemer? Waarom moeten we dat per se in wetten gieten? Is dit het soort overheidsdirigisme dat Open Vld verstaat onder meer flexibiliteit?”

Over e-commerce is Anseeuw eveneens duidelijk. “Dat kan je simpelweg niet wegdenken uit onze moderne economie. We hebben geen probleem met bezorgers die werken als zelfstandige, maar we moeten natuurlijk wél aandacht hebben voor de omstandigheden waarin zij werken. Zelf kwam ik samen met Kamerlid Michael Freilich al met een wetsvoorstel om de hoofdelijke aansprakelijkheid uit te breiden naar zowel de pakjessector als de voedselbezorgingsector.” 

Regering voor niet-werkenden

Björn Anseeuw besluit dat deze arbeidsdeal enkele kleine hervormingen doorvoert, vooral voor mensen die nu al aan het werk zijn, maar geen enkele noemenswaardige activeringsmaatregel bevat die extra mensen aan het werk kan zetten. “Dit akkoord brengt ons geen stap dichter brengt bij de activering van de 2 miljoen niet-actieven. Dit bewijst opnieuw dat Vivaldi de regering voor de niet-werkenden is.”