16-jarige Robbe voor één dag Vlaams parlementslid

Door Björn Anseeuw op 19 oktober 2017
Youca action day Robbe parlementslid voor één dag

De 16-jarige student Robbe De Caluwé uit Kruibeke mocht in het kader van YOUCA action day werken als persoonlijk medewerker van Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA) uit Oostende. Het loon dat Robbe verdient, 50 euro, gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in El Salvador en België.

Werken voor goede doelen in Zuid én Noord

Youca heette tot vorig jaar Zuiddag. Het is vooral bekend van de jaarlijkse campagne 'Work for Change'. Hierbij oefenen meer dan 15.000 scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag een job uit. Hun loon, 50 euro, wordt afgestaan aan een jongerenproject in het Zuiden én in het noorden. In 2017 gaan ze niet alleen aan het werk in El Salvador, waar ze jongeren proberen weg te houden van terroristerende drugsbendes door ze te verenigen en op te leiden. Nieuw dit jaar is dat ook 7 jongerenprojecten van bij ons worden gesteund: Ratatouille, Caravan, Diggie vzw, een OKAN Cultuurproject van college Ten Doorn, Together we stand, Missing You en Shoot for Dreams.

Aan het werk

" Deze morgen in de commissie welzijn volgde ik een hoorzitting over het Vlaams actieplan geestelijke gezondheid. Verschillende experts kwamen dat thema toelichten. Het ging over suïcidepreventie, eetstoornissen, postnatale depressies, … Ik heb vooral geleerd dat alle diensten beter op elkaar afgestemd moeten worden. De doorstroming van jeugd- naar volwassenenhulp is een werkpunt.', vertelt Robbe. " De eerste spreker was iemand van de Vlaamse jeugdraad. Goed dat jongeren op die manier een stem krijgen.”

“Deze middag krijg ik een rondleiding in het gebouw en wordt de werking van het Vlaams parlement uit de doeken gedaan. Ook leer ik een parlementaire vraag opstellen. Ik ben zelf triatleet en verdiep me deze middag in vragen die daarover reeds werden gesteld. Ik ben blij dat ik deze unieke kans kreeg en het geluk had om van meneer Anseeuw en zijn medewerker mevrouw Sofie Defever te mogen leren. Wat ik later wil worden weet ik nog niet, maar een job in de politiek sluit ik na vandaag niet uit", aldus Robbe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is